Herinrichting Boomkensdiep 2018-11-05T14:44:56+00:00

Project Description

zomer 2015,

Herinrichting Boomkensdiep

opdrachtgever: Havensteder
ontwerp samen met: Eric Douma landschapsarchitectuur http://www.ericdouma.nl/
locatie: Boomkensdiep, boven winkelcentrum De Terp, Capelle aan de IJssel
oppervlakte: 5485m2
budget: €2.000.000,- voor de gehele renovatie, waarvan €70.000 gereserveerd was voor de herinrichting van de publieke ruimte
aannemers: Beton Restore & Consolidated Nederland

start renovatie: zomer 2014
oplevering: zomer 2015
Vanwege zijn vreemde ligging, boven een winkelcentrum, is Boomkensdiep een hechte woonwijk. Een aantal bewoners wonen er al vanaf het begin, zo’n 36 jaar geleden. Maar ondanks dit is door slecht onderhoud de wijk sterk achteruit gegaan.

Het dak van het eronder gelegen winkelcentrum lekte en moest worden gerepareerd. Daarnaast waren er problemen met hangjeugd en was de plek over het geheel vervallen. Dit maakte dat woningbouwvereniging Havensteder besloot dat het gehele dek opnieuw ingericht moest worden.

Eric Douma Landschapsarchitectuur en HUNK-design werden gevraagd om een herinrichting van de openbare ruimte van Boomkensdiep te ontwerpen omdat we het welzijn van de eindgebruikers nastreven en dit al hadden bewezen aan Havensteder met ons ontwerp voor en place-making van de meisjesspeeltuin.
http://www.hunkdesign.com/girlsplayground/portfoliobook.php

Een biophilic design:
Voor de herinrichting van Boomkensdiep hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk planten in de stenige omgeving te plaatsen, want groen draagt bij aan een gevoel van geluk en is een zeer belangrijke factor in de waardering voor een plek. Aangezien de woningen op een dak staan kunnen ze geen echte tuinen krijgen. Om toch een volle groen ervaring te creëren hebben we groen sculpturen en hekken ontworpen.

Placemaking:
De betrokkenheid van de bewoners wordt vergroot door de vloertegels die in twee tinten rood zijn neergelegd. Direct voor de huizen hebben de tegels een warmere roodtint en de bewoners worden op deze subtiele manier uitgenodigd om deze strook zelf te gebruiken en een identiteit te geven. Hier kunnen de bewoners met plantepotten en bankjes hun wijk gezellig maken.

Project Details